0 Vergelijken

Akoestiek verbeteren, hoe doe je dat?

19-10-2023

Rust en productiviteit op kantoor verhogen? Akoestiek verbeteren is daarvoor de sleutel. Wij leggen je graag uit hoe je dit doet.

 

Wat is akoestiek?

Voordat we je vertellen hoe je de akoestiek op kantoor verbetert, is het belangrijk om te vertellen wat akoestiek is.

 

Akoestiek gaat over wat we horen en hoe geluid zich beweegt in verschillende ruimtes.

 

Want in iedere ruimte klinkt geluid weer anders. In een badkamer hoor je bijvoorbeeld veel echo. Dat komt door de harde tegels. Maar in een kamer met veel zachte meubels en tapijten wordt geluid geabsorbeerd waardoor het heel helder en duidelijk klinkt.

 

Meer weten? Lees hier een uitgebreide uitleg over akoestiek.

 

Advies over akoestiek? Doe de test

Oorzaken van slechte akoestiek

Zorgen voor een aangename akoestiek op kantoor is lastig. Als het geluid namelijk te weinig wordt geabsorbeerd door de omgeving, wordt dat heel hinderlijk.

 

Een slechte akoestiek kan een aantal oorzaken hebben:

 

  • Een slecht plafond of een slechte vloer.
  • Er ontbreken absorberende materialen, zoals tapijten, gordijnen en wandpanelen bijvoorbeeld. En er zijn dus te veel harde materialen, zoals beton, staal en glas.
  • Er is te weinig nagedacht over akoestiek en de indeling van de kantoorruimtes.
  • Er is te veel nagedacht over akoestiek. Hierdoor wordt het te stil en zijn alle achtergrondgeluiden weg. Maar die achtergrondgeluiden heb je juist wel nodig om aangenaam te kunnen werken.

Akoestiek verbeteren

Oké. De akoestiek bij jou op kantoor is niet al te best. 

 

Dus nu wil je de akoestiek graag verbeteren.

 

Hoe? 

 

Met deze tips:

 

1. Gebruik veel zachte materialen

Zoals je ondertussen weet absorberen zachte materialen meer geluid. En dat is aangenaam. Zorg er dus voor dat er voldoende zachte materialen in je kantoor zijn. Hierbij kun je denken aan tapijt of tapijttegels op de vloer, gestoffeerde meubels, gordijnen, akoestische scheidingswanden en planten.

2. Deel grote ruimtes op

In grote ruimtes heb je veel kans op echo. Daarom is het belangrijk om grote ruimtes op te delen in kleinere ruimtes. Met room dividers bijvoorbeeld. Zo onderbreek je de geluidsgolven.

 

3. Gebruik akoestische verlichting

Om de akoestiek te verbeteren, kun je ook gebruik maken van akoestische accessoires. Akoestische lampen bijvoorbeeld. De lampenkappen van deze lampen zijn gemaakt van PET Felt, waardoor ze een geluiddempend effect hebben. Slimme lampen dus, met een dubbele functie. Bekijk hier akoestische verlichting

 

4. Gebruik akoestische panelen

Het gebruiken van geluidsabsorberende, oftewel akoestische panelen is een van de meest effectieve manieren om de akoestiek te verbeteren. 

 

Deze panelen zijn speciaal ontworpen om geluid te absorberen. En het zijn dus niet zomaar planken met een mooi stofje eromheen. Bij De Kantoorspecialist bieden we je de volgende akoestische panelen:

 

  • Plafondpanelen: Deze panelen worden aan het plafond opgehangen. Omdat het plafond het grootste vrije oppervlak is van de kantoorruimte, heeft het plafond veel impact op de akoestiek. Plafondpanelen zijn daarom enorm effectief bij het verbeteren van de akoestiek.
  • Wandpanelen: Deze panelen worden aangebracht op de muur en zorgen voor demping, absorptie en/of herverdeling van geluid.
  • Akoestische room dividers: Deze vrijstaande wanden plaats je waar nodig, om grote ruimtes op te splitsen in kleinere ruimtes. Hierdoor verbetert de akoestiek.
  • Wanden op het bureau: Wanden die worden bevestigd aan het bureau en op deze manier niet alleen voor geluiddemping zorgen, maar ook voor meer privacy.

 

Meer weten?

Neem contact op met onze akoestiek adviseur

Lees ook deze blogs

Bureau kopen: 5 dingen waar je op moet letten
Bureau kopen: 5 dingen waar je op moet letten
Staand werken: dit zijn de voordelen en 8 tips
Staand werken: dit zijn de voordelen en 8 tips
Dit is waarom je een belcel nodig hebt
Dit is waarom je een belcel nodig hebt
Geïnspireerd door deze blog en benieuwd of het iets voor jouw kantoor kan zijn?
Neem contact op met een specialist

Of bel 0318 - 55 11 22

Je kunt ons iedere werkdag bereiken tot 17:00 uur