Specialist in werkgeluk

De kantoorspecialist is jarig! Dankbaar kijken we terug op 30 jaren samenwerking met gewaardeerde relaties en veel werkplezier. We zijn er trots op. Maar we werken ook graag verder aan de toekomst. Daarom gebruiken we dit jubileum ook voor een nieuwe huisstijl. Binnenkort vind je daarom hier ook een website in nieuwe stijl!

Mijn winkelwagen

Leeg

Hoe veilig is uw printomgeving?

22-10-19

Ruim een derde van de mkb-bedrijven in Nederland stelt zichzelf bloot aan een groot datalek omdat ze hun printers en multifunctionele printers niet voldoende beveiligen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Sharp.

Bent u zich bewust van het risico?

beveiliging

De belangrijkste conclusie uit het onderzoek van Sharp is dat kantoormedewerkers in Nederland zich anno 2019 niet bewust zijn van de potentiële beveiligingsrisico’s die printers en multifunctionele printers met zich meebrengen. Zo ziet 65 procent van de respondenten deze apparaten niet als een risico voor de IT-omgeving. Maar ook het achterlaten van fysieke documenten in de uitvoertrede van de printer wordt niet als risicovol gezien. Slechts een vijfde van de kantoormedewerkers beseft dat het niet slim is om fysieke documenten onbewaakt achter te laten.

Wat is het risico?

Ethisch hacker Jens Müller over het risico van printen: “Printers vind je overal. Elk bedrijf heeft er een, en moderne printers zijn meestal verbonden met het bedrijfsnetwerk. Dat houdt in dat ze, wanneer ze niet goed beveiligd zijn, een makkelijk doelwit zijn voor hackers. Printers en multifunctionals bieden namelijk niet alleen toegang tot gevoelige geprinte, gescande of gefaxte documenten, maar ook tot de rest van het bedrijfsnetwerk. Hackers hoeven maar één kwetsbare plek te vinden en ze zijn binnen. Vervolgens kunnen ze grote schade aanrichten.”

Hoe voorkom ik een datalek?

Vooral de kleinere bedrijven beschikken vaak over minder middelen of kennis om de risico's op een datalek te verkleinen. Wat veel bedrijven daarnaast niet weten is dat ze met enkele simpele functies of software kunnen bijdragen aan het voorkomen van een datalek. Daarom is het erg belangrijk dat medewerkers goed worden ingelicht.

De drie belangrijkste tips om datalekken te voorkomen zijn:

  1. Versleutel de data.
  2. Wijzig het standaard wachtwoord.
  3. Stel gebruikersauthenticatie in.

In het filmpje hieronder geeft Jens Müller nog meer tips om datalekken te voorkomen.

Video: Eenvoudige printerbeveiliging voor mkb bedrijven

Download de gids

Wilt u nog meer tips en tricks? Sharp creëerde samen met Jens Müller een gids voor een betere printerbeveiliging voor mkb-bedrijven. De gids ‘Eenvoudige printerbeveiliging voor mkb-bedrijven’ is gratis te downloaden en bevat onder meer eenvoudige tips voor medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de kantoortechnologie.

Technische dienst

De technische dienst van De Kantoorspecialist helpt u graag met vragen over de beveiliging van uw printomgeving. Bel ons op 0318-730720 of stuur een e-mail.

« terug